Wat is short gaan?

Short gaan inaandelen: een zin die beleggers vaak gebruiken. Wie ‘short gaat’, kan winst maken met aandelen die in waarde dalen. Interessant! In dit artikel lees je precies wat short gaan betekent.

Een negatief resultaat is geld waard

Dat je winst maakt als jouw aandelen in waarde stijgen, is logisch. Als een aandeel meer waard wordt, kun je het namelijk verkopen voor een hoger bedrag dan jij er ooit voor betaalde. Maar dat je ook geld kunt verdienen met een aandeel dat het niet zo goed doet, is voor sommige mensen abracadabra.

Zo werkt ‘short gaan’

Stel je voor: je hoort op het nieuws dat de nieuwste iPhone tóch nog een jaar op zich laat wachten. Daar zullen beleggers niet blij mee zijn. Je verwacht dat het aandeel Apple in waarde zal dalen en besluit short te gaan. Hoe minder je Apple-aandelen waard worden, hoe groter je winst. Hoe kan dat?

Op het moment dat je short gaat, vérkoop je een aandeel om dat later voor een lagere prijs te kópen. Eigenlijk in de verkeerde volgorde. Een beetje vreemd, want hoe kun je een aandeel vérkopen dat je nog helemaal niet in je bezit hebt?

Simpel: je leent het aandeel van een bank of verzekeringsmaatschappij. Daarvoor betaal je een vergoeding. Laten we zeggen dat je jouw geleende Apple-aandeel direct verkoopt voor 50 euro. Je moet het aandeel wel weer teruggeven, dus na een tijdje kóóp je een Apple-aandeel terug. Omdat de koers inmiddels is gedaald, kost dat slechts 40 euro. Je geeft het aandeel terug aan de eigenaar en betaalt 1 euro voor het lenen. Omdat je het geleende aandeel vérkocht voor 50 euro en terugkocht voor 40 euro maak je – na de kosten voor het lenen – 9 euro winst op de dalende koers van Apple.

Eigenlijk heel eenvoudig

Misschien moest je de vorige alinea twee keer lezen. Dat geeft niet. Als je eenmaal inziet hoe het werkt, is short gaan goed te begrijpen. Bovendien hoef je niet bang te zijn dat short gaan zoveel handelingen met zich meebrengt. Bij een online broker hoef je alleen maar op ‘short gaan’ te klikken als je een koersdaling verwacht. Het lenen en teruggeven doet de broker voor je.

Laat een reactie achter