Wat is beleggen? Simpel gezegd: beleggen is het kopen van producten, om daarmee later financieel voordeel te behalen. Welke producten er worden gekocht en hoe groot dat financieel voordeel is, hangt af van de belegger.

Dat klinkt wel heel simpel

Dat klopt. En we moeten direct toegeven dat die omschrijving nogal vaag is. Beleggen kan namelijk op heel veel manieren. De vraag Wat is beleggen? is dus eigenlijk te algemeen om er in één zin antwoord op te geven.

Wat beleggen precies is en hoe het werkt, hangt namelijk af van de manier waarop je belegt. Hoe de verschillende manieren van beleggen werken, zullen we verderop in dit artikel uitleggen.

Verschillende manieren

Beleggen kan op veel verschillende manieren. We hebben de meestvoorkomende methodes hieronder opgesomd.

Zeer actief beleggen (of speculeren): beleggingsproducten worden zeer snel gekocht en verkocht. De belegger is eigenlijk niet geïnteresseerd in de producten die hij koopt, maar focust vooral op de prijs ervan. Bij een lage prijs wordt er gekocht, om vervolgens bij een hogere prijs te verkopen. Het verschil is de winst. Vaak wordt hierbij gebruikgemaakt van hefboomproducten. Deze manier van beleggen is risicovol, maar het beoogde rendement is hoog.

Actief beleggen: beleggingsproducten (vaak aandelen) worden gekocht en relatief lang vastgehouden. De belegger verdiept zich in het product, bijvoorbeeld door de jaarcijfers of nieuwsberichten in de gaten te houden. Producten worden verkocht als ze meer waard zijn geworden, maar daar kan zo een paar jaar overheen gaan. De belegger profiteert van het verschil in prijs, maar – in het geval van aandelen – óók van dividenduitkeringen.

Passief beleggen: beleggingsproducten worden gekocht en vervolgens zeer lang vastgehouden. Vooral beleggingsfondsen zijn populair onder passieve beleggers. Zij mikken op een langzame waardestijging over meerdere jaren. Deze manier van beleggen kent het laagste risico, maar doorgaans ook het laagste rendement. Het is een beleggingsmethode die relatief weinig tijd kost.

Wat is beleggen?

Waarom beleggen?

Hoewel beleggen nooit zonder risico is, levert het doorgaans méér financieel voordeel op dan sparen. Spaarrentes zijn momenteel namelijk erg laag en kunnen de inflatie soms niet eens compenseren.

Veel mensen gebruiken een deel van hun vermogen daarom om te beleggen. Houd er rekening mee dat het verstandig is om ook te sparen. Bijvoorbeeld voor onverwachtse uitgaven. Het Nibud adviseert om 10 procent van je netto inkomen op een spaarrekening te zetten.

Sommige beleggers vinden het bovendien een leuk tijdverdrijf. Vooral zeer actieve beleggers krijgen een kick van het handelen op de beurs. Ze zien het als een spannend spel waarmee geld verdiend kan worden – maar óók verloren kan gaan.

Lees ook: leer zeer actief beleggen met nep-geld

Ten slotte zijn er beleggers die extra pensioen op willen bouwen. Bijvoorbeeld omdat ze zzp’er zijn. Daarvoor zijn er speciale producten met interessante belastingvoordelen.

Wat is rendement?

Het begrip rendement zul je vaak tegenkomen in de beleggingswereld. Het betekent simpelweg de winst die je hebt gemaakt. De totale opbrengst minus de totale kosten is dus je rendement.

Heb je met je beleggingen in een jaar tijd tien procent winst gemaakt, dan spreek je van een rendement van tien procent in dat jaar. (En heb je het erg goed gedaan!)

Beleggen bij een dalende koers

Je zou zeggen dat beleggers vooral geïnteresseerd zijn in stijgende koersen. Dan worden hun producten namelijk meer waard. Toch kun je ook profiteren van een product dat in waarde daalt. Dat heet short gaan.

Als je verwacht dat een product in de toekomst in waarde gaat dálen, kun je daar ook financieel voordeel uit halen door short te gaan. Hoe dat kan? Dat is nogal ingewikkeld, maar komt hier op neer: wie short gaat, verkoopt een geleend aandeel. Dat aandeel wordt teruggekocht als de koers is gedaald. Daarna wordt het gekochte aandeel weer teruggegeven aan wie het had uitgeleend. Eigenlijk draai je alles dus om.

Op het moment dat je short gaat, leen je dus eerst héél snel een beleggingsproduct dat je daarna direct verkoopt. Je leent dat product van je broker, die daarvoor een kleine vergoeding vraagt.

Het is niet belangrijk dat je precies begrijpt hoe short gaan werkt. In de praktijk is het namelijk één druk op de knop en kost het een fractie van een seconde. Als je maar inziet dat je alleen short moet gaan als je verwacht dat het product in waarde gaat dalen.

Wat is beleggen zonder broker?

Wat is beleggen zonder broker?

Niets! Zonder broker is het onmogelijk om te handelen op de beurs. Brokers geven jou namelijk toegang tot de financiële markten. Ze laten je de actuele prijzen (de koers) van beleggingsproducten zien en voeren transacties voor je uit.

Je hebt dus een broker nodig om te kunnen beleggen. Waarschijnlijk is je eigen bank ook een broker en kun je daar een beleggingsrekening openen. Toch doen de meeste beleggers dat niet.

Tegenwoordig zijn er namelijk veel speciale brokers die zich gespecialiseerd hebben in beleggen. Daardoor zijn ze goedkoper en gebruiksvriendelijker.

3.5/5 - (49 stemmen)