Goud is een eeuwenoud beleggingsproduct. In tijden van financiële onzekerheid hebben mensen behoefte aan houvast en goud is redelijk waardevast. Daarnaast is het een schaars product: de goudmijnen raken langzaam leeg en de vraag neemt toe. Beleggen in goud lijkt daarom voor veel mensen interessant.

Hoe beleg ik in goud?

Je kunt op verschillende manieren in goud beleggen. Het kopen van gouden munten of goudstaven lijkt een voor de hand liggende optie. Als de prijs van goud is gestegen, verkoop je de munten of staven weer. Deze manier is een beetje achterhaald, omdat je al dat goud namelijk wel ergens veilig moet opslaan. En dat kost vaak geld.

Het is dus makkelijker (en sneller) om een bewijs van goud te kopen. Je kunt het goud dan niet fysiek opeisen, maar profiteert wel van de prijsstijgingen. We zullen op deze pagina alleen de laatste manier van beleggen bespreken.

Beleggen in goud
Goudstaven bij een juwelier

Historisch hoog

Tussen 2003 en 2013 is de goudprijs flink gestegen. Waarschijnlijk is de vraag naar een relatief waardevaste grondstof tijdens de economische crisis toegenomen.

Sommige beleggers dachten dat de prijs van goud alleen nog maar verder zou gaan stijgen. Dat bleek niet zo te zijn: in de grafiek hieronder zie je dat de goudprijs vanaf 2013 flink is gaan dalen. Sinds 2016 krabbelt de koers weer iets op.

Goudprijs door de jaren heen
De prijsontwikkeling van goud tussen 2003 en 2018

De laatste jaren is de gouprijs redelijk stabiel en laat hij een lichte stijging zien.

Beleggen in goudmijnen

Je kunt ook indirect beleggen in goud. Bijvoorbeeld door mijnbouwaandelen te kopen. De koers van een goudmijn reageert vaak sterker op de koers van de grondstof zelf. Als de prijs van goud stijgt, stijgt het mijnbouwaandeel meestal harder.

Vergeet niet dat beleggen in de mijnbouw eigenlijk een belegging in aandelen is. Er zijn dus meer factoren die een rol spelen bij de koers van het mijnbouwaandeel. De kwaliteit van de bedrijfsvoering speelt bijvoorbeeld een rol.

Het meeste goud wordt momenteel geproduceerd in China en Zuid-Afrika, al daalt de productie in dat laatste land al jaren.

Lees ook: Goud kopen? Hier moet je op letten!

Handelen in goud met een hefboom

Aangezien de goudprijs de laatste jaren relatief stabiel is, maken actieve beleggers vaak gebruik van een hefboom. Die zorgt ervoor dat zelfs kleine koerswijzigingen interessant kunnen zijn.

Om gebruik te maken van een hefboom, moet je beleggen bij een aanbieder van CFD’s. Dat zijn speciale brokers die zich richten op actieve beleggers. Houd er rekening mee dat beleggen met een hefboom relatief veel risico met zich meebrengt.

Beleggen in goud

Waarom in goud beleggen?

De grote vraag is natuurlijk: waarom zou je beleggen in goud? De grondstof keert namelijk geen dividend of rente uit, zoals andere beleggingen wel doen.

Sommige beleggers verwachten dat er in de toekomst een nieuwe economische crisis ontstaat. De kans is groot dat de waarde van goud dan stijgt. Dat gebeurde namelijk vaker in economisch onzekere tijden.

Daarnaast kunnen aandelen van goudmijnen natuurlijk wél dividend uitkeren. Je hoeft immers niet in de grondstof zelf te beleggen om te handelen in goud.

Een andere reden om te beleggen in goud is de functie van de grondstof. De meeste mensen denken daarbij aan sieraden, maar dat is onterecht. De grondstof wordt bijvoorbeeld ook veel gebruikt in de ruimtevaart en productie van elektronische componenten.

Online broker

Beleggen in goud of goudmijnen doe je bij een online broker. Dat is een bedrijf dat namens jou transacties uitvoert. Daar zie je bovendien de actuele prijs van goud en andere beleggingsproducten.

Wij maakten een overzicht van onze favoriete online brokers. Bij al die brokers kun je direct handelen in goudbewijzen of beleggingsproducten die de goudprijs volgen.

3.8/5 - (33 stemmen)