Olie is een schaars product. Het kost de aarde miljoenen jaren om het te produceren en we zijn het op dit moment in rap tempo aan het opmaken. Niet alleen als brandstof, maar ook als grondstof voor bijvoorbeeld cosmetica en plastic. Beleggen in olie kan lucratief zijn, mits je voldoende kennis over de grondstof hebt.

Hoe kan ik beleggen in olie?

Het is natuurlijk zinloos om zelf een vat ruwe olie te kopen. Je kunt daarentegen wél aandelen kopen in oliemaatschappijen zoals Shell. Je koopt dan aandelen in een bedrijf en belegt dus indirect in olie. De koers van oliemaatschappijen reageert sterk op de olieprijs, maar is ook afhankelijk van andere factoren.

Wil je liever direct in olie beleggen, dan kun je olie-certificaten kopen. Die staan garant voor een hoeveelheid olie en volgen dus direct de olieprijs. Op die manier kun je handelen olie zonder vieze handen te krijgen.

Beleggen in olie doe je bij een online broker. Dat is een sjiek woord voor een tussenpersoon: de broker voert namens jou transacties uit.

Lees ook: Bij deze brokers kun je gemakkelijk handelen in olie

Interessante feiten over olie

  • De olieprijs fluctueert sterk op korte termijn
  • Olie is wereldwijd de meest verhandelde grondstof
  • Vooral in economisch onzekere tijden stijgt de prijs van olie
  • Olie wordt alsmaar schaarser, maar steeds vaker vervangen door groene alternatieven

Inspelen op het nieuws

Het is lastig om als beginnend belegger veel winst te maken met een belegging in olie of oliemaatschappijen. Wil je een hoog rendement behalen met de oliehandel, dan moet je inspelen op actuele ontwikkelingen. Op korte termijn kan de olieprijs namelijk wel sterk schommelen.

Verwachte schaarste van olie, bijvoorbeeld door een oorlog of ramp, is een goed moment om de grondstof te kopen. De vraag naar olie neemt dan toe, waardoor de koers in rap tempo zal stijgen. Ook internationale sancties tegen een land dat veel olie produceert kan een indicatie zijn dat de olieprijs gaat stijgen.

Hoe groter de ongeregeldheid, hoe hoger de prijsstijging. Het is helaas moeilijk om zulke schaarste of onzekerheid aan te zien komen.

Waar wordt olie voor gebruikt?

De meeste mensen denken bij olie direct aan de brandstof waarmee ze hun auto volgooien. Dat is deels terecht, maar niet de enige toepassing van olie.

Aardolie wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de opwekking van energie en aandrijving van machines. Daarnaast worden praktisch alle plastic en kunststof voorwerpen van olie gemaakt.

Benzinestation
Aardolie wordt niet alleen gebruikt om benzine en diesel van te maken

Olie met hefboom

Veel actieve beleggers in olie maken gebruik van een hefboom. Daardoor kan zelfs een kleine koerswijziging al een hoog rendement opleveren.

Om gebruik te maken van een hefboom, moet je beleggen bij een broker die hefboomproducten aanbiedt. Houd er rekening mee dat deze manier van beleggen alleen geschikt is voor actieve beleggers en veel risico’s met zich meebrengt.

Steeds schaarser

Olie is een fossiele brandstof en zal in de toekomst dus steeds schaarser worden. Sommige beleggers verwachten dat de olieprijs daardoor op lange termijn zal gaan stijgen.

Hoewel er steeds meer duurzame alternatieven opduiken, is het onduidelijk of die op tijd de olie volledig kunnen vervangen. Als dat niet het geval is, dan kan de koers van olie wel eens omhoog schieten. Voorlopig lijkt dat niet te gebeuren. Er worden nog steeds nieuwe olievelden gevonden.

Jaknikker die olie uit de grond pompt

Wereldeconomie

De groei van de wereldeconomie en olieprijs zijn nauw met elkaar verbonden. Als de economie aantrekt, neemt het olieverbruik toe, waardoor de olie schaarser wordt en de prijs dus stijgt.

Het vertrouwen in de economie heeft dus ook invloed op de prijs van olie. Met die wetenschap kun je aan de hand van nieuwsberichten dus op korte termijn inspelen op mogelijke prijswijzigingen.

Koers van olie

De afgelopen jaren is de prijs van olie stabiel gestegen. Met 2014 als grote uitzondering: toen nam de olieprijs een duikvlucht naar beneden.

Economen zijn het niet helemaal eens over de oorzaak van die sterke daling. Toch lijkt vooral het grote aanbod, in combinatie met een tegenvallende vraag, de oorzaak van de prijsdaling te zijn.

Koers olie
Ontwikkeling van de olieprijs tussen 2009 en 2019

Sinds 2016 zit de prijs van olie weer in de lift. Op het eerste gezicht lijkt de olieprijs dus weinig last te hebben van duurzame ontwikkelingen. Toch waarschuwen onderzoekers dat de populariteit van zonne-energie en elektrische auto’s de olieprijs uiteindelijk flink kunnen drukken.

Daar zijn producenten van brandstof het overigens niet over eens. Zij verwachten dat de vraag naar olie – vooral in de industrie – nog lange tijd aan zal blijven.

Zonnepanelen in Nederland
Olie krijgt concurrentie van duurzame alternatieven als zonne- en windenergie

Profiteren van een dalende olieprijs

Toch is het als belegger zelfs mogelijk om winst te maken bij een dalende olieprijs. Dat doe je door short te gaan.

Je vérkoopt dan een geleend oliecertificaat. Na verloop van tijd (als de koers hopelijk is gedaald) koop je het geleende oliecertificaat terug. Het verschil in prijs is je rendement. Short gaan kan bij deze online brokers.

3.3/5 - (33 stemmen)