Een optie is een product dat je pas koopt na een afgesproken periode. De prijs die je daarvoor gaat betalen, wordt aan het begin van die periode al afgesproken. Bij beleggen in opties is het dus de kunst om een product te kopen dat na de looptijd in waarde is gestegen.

Hoe werkt beleggen in opties?

Een optie is een afgeleid product. Het heeft dus zelf geen waarde, maar volgt de koers van een onderliggend product. Bijvoorbeeld een aandeel of grondstof.

Voordat je een optie koopt, zie je de prijs en looptijd. Als je verwacht dat de waarde van het onderliggende product ná de looptijd is gestegen, dan kun je een optie nemen. Daarvoor betaal je altijd een premie.

Opties doen hun naam eer aan: je koopt namelijk een optie op een product. Je bent dus niet verplicht om ze na de looptijd te kopen. Als de waarde van het onderliggende product na de looptijd namelijk lager is dan de optieprijs, zal hij de optie niet kopen. Hij is dan wél de premie verschuldigd.

Twee soorten opties

  • Call-opties: het recht om opties te kopen na een afgesproken tijd
  • Put-opties: het recht om opties te verkopen na een afgesproken tijd

Call-opties worden gekocht als de belegger verwacht dat de koers van het onderliggende product gaat stijgen. Denkt hij dat het product in waarde gaat dalen, dan kiest hij voor een put-optie.

Als koper betaal je een optiepremie en mag je de optie na de looptijd voor de vooraf afgesproken prijs kopen. Als schrijver van die optie (dat is bijna altijd de broker) ontvang je de optiepremie en ben je verplicht de optie te leveren als de koper dat wil.

De koper is niet verplicht om de optie ook daadwerkelijk te kopen: hij zal afzien van de koop als het product minder waard is dan de afgesproken prijs. De optiepremie moet dan natuurlijk wél betaald worden. Het schrijven van opties is dus risicovoller.

Koers

Hefboomwerking

Opties hebben vaak een hefboom. De koersschommelingen worden daardoor met een vooraf vastgestelde factor versterkt. Als een optie een hefboom van 5 heeft, dan kun je met 100 euro dus handelen met het effect van 500 euro.

Waar kun je opties kopen?

Opties koop je bij een online broker. Hoewel er veel verschillende brokers zijn, hebben ze niet allemaal een even groot aanbod van opties.

Een populaire aanbieder van opties is DEGIRO. Deze Nederlandse broker staat bekend om de lage transactiekosten en uitstekende klantenservice. Je vindt hier niet alleen opties, maar kunt ook beleggen in aandelen en trackers.

Lees ook: Bij deze brokers kun je handelen in opties

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Binaire opties

Niet te verwarren met gewone opties, zijn de binaire opties. Een product dat inmiddels niet meer bestaat.

Binaire opties waren een zeer risicovol beleggingsproduct met een lage financiële instapdrempel. Daarnaast had je er relatief weinig kennis voor nodig. De belegger voorspelde of de koers na een bepaalde periode zou zijn gestegen of gedaald. Als hij het juist had, ontving hij een vastgesteld bedrag. Zat hij er naast, dan ontving hij niets.

Een voorbeeld: de AEX staat op 400 punten en de belegger voorspelt dat die koers na kwartier is gestegen. Hij sluit de optie voor 100 euro tegen een vooraf vastgesteld rendement van 80 procent. Als de AEX-index na een kwartier hoger is geëindigd dan 400 punten, dan ontvangt de belegger zijn ingelegde waarde plus het rendement. In dit geval dus 180 euro. Eindigt de AEX-index na een kwartier onder de 400 punten, dan is de belegger zijn inleg kwijt.

Beleggen in opties

Op binaire opties was veel kritiek: de Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwde in 2013 al voor het product. Het zou onmogelijk zijn om op lange termijn winst te maken met binaire opties. Critici vonden dat binaire opties niets te maken hebben met beleggen. In principe waren namelijk slechts twee uitkomsten mogelijk: een winstpercentage of volledig verlies van de inzet.

Binaire opties zouden nog het meeste weg hebben van de roulettetafel in een casino: wordt het rood of zwart? In maart 2018 werden binaire opties in heel Europa verboden door de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA).

Speculeren met opties

Opties zijn een relatief risicovol beleggingsproduct. Veel beleggers gebruiken ze daarom mee te speculeren. Houd er rekening mee dat de kans op verlies van je inleg in dat geval groot is.

Speculatieve beleggers kiezen vaak voor brokers die een spread hanteren in plaats van transactiekosten. Een spread is een marge tussen de koop- en verkoopprijs. CFD-brokers maken ook gebruik van een spread en rekenen daarnaast dus geen transactiekosten.

De onderstaande video laat beknopt zien hoe speculeren met opties werkt.

3.6/5 - (27 stemmen)